• Kunst na kanker

  31 oktober 2020

  Kunst na kankerKunst na kanker in Nuenen

  eind 2019 heb ik Kunst na kanker opgezet, het gaat over beeldende expressie bij kanker, verwerkingskunst. Ik wil graag mijn ervaring en professie inzetten om anderen te helpen. In mijn Atelier organiseer ik workshops waarin beeldende expressie en veerkraacht vergroten centraal staan.

  Kunst na kanker maakt het mogelijk voor mensen die geraakt zijn door kanker zich te uiten door beeldende expressie. De kracht en helende werking die hiervan uit gaat maakt dat je balans creëert tussen je draaglast en draagkracht. Je geeft kleur en vorm aan dat wat kanker met je doet, wat resulteert in een bijzondere, unieke beeldtaal.

  Kunst na kanker heeft een tweeledige betekenis. Het is levenskunst als je de veerkracht toont die nodig is om verder te gaan na kanker. Het is beeldende kunst als je met het hoofd en je handen maakt wat er leeft in je hart.

  Waarom is beeldende expressie rondom kanker zo belangrijk? De impact van kanker raakt tot in de kern van je fundament. De bodem wordt onder je voeten weggeslagen. Dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar een manier om om te kunnen gaan met de emoties die kanker teweegbrengt. Om weer balans te krijgen tussen je draagkracht en draaglast. Creatieve en beeldende expressie vanuit verwerking van kanker gaat niet alleen over het maken van kunst, het maakt wat onbesproken is bespreekbaar en het onzichtbare zichtbaar.

  Initiatiefneemster Ellen Selder Berens uit Nuenen weet als geen ander hoe belangrijk en helend beeldende expressie kan zijn in het proces van ziekte, verwerking en acceptie. Zij kreeg in 2002 de diagnose ongeneeslijke kanker en belandde in eenwoud van emoties. Zij had zich voorgenomen een manier te vinden om hiermee om te kunnen gaan. Sindsdien maakt zemet haar hoofd en handen wat er leeft in haar hart en begeleidt zij mensen die vanuit hun ervaring met kanker kleur en vorm willen geven aan dat wat hun bezighoudt. De komst van immunotherapie biedt haar weer een leven met perspectief. Het is vooral belangrijk om weer vooruit te durven kijken, verder dan vandaag. Geluk en innerlijke kracht hebben Ellen gebracht tot waar ze nu staat. Realistisch positief en gelukkig bewust van alle moois dat er is. Beeldende expressie is een mooie manier om erkenning te geven aan je verliezen en gevoelens van hoop en daarnaast het gevoel hebben dat je weer de regie in eigen hand neemt. Zo kun je jezelf helen en je veerkracht vergroten.

  Doelstelling Mensen die geraakt zijn door kanker stimuleren en begeleiden in hun proces van beeldende expressie en deze kunstenaars samen brengen om exposities te organiseren. De kunstwerken van elke deelnemer zal worden getoond op de site. Bij verkoop wordt een deel van de opbrengst gedoneerd aan een organisatie die zich inzet voor het welzijn van mensen met kanker. Door verbindend en inspirerend te zijn hoopt Kunst na kanker hier een steentje aan bij te dragen.

   

  Wil jij vorm geven aan jouw emoties rondom kanker en hierin begeleidt worden? Of ben je al verder en wil jij je met jouw kunst verbinden, exposeren en bijdragen aan een goed doel ten bate van mensen met kanker? Dan nodig ik je van harte uit om te reageren en vrijblijvend contact met me op te nemen via www.ellenberens@gmail.com                      www.kunstnakanker.nl

  Met warme groet, Ellen Selder Berens

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 15 keer bekeken

 • terug van weggeweest

  29 mei 2019

  Beste lezers, als je dit bericht leest is er veel gebeurd in de tussenliggende tijd. 

  Na een intense ziekte periode waarin kanker de hoofdrol speelde, was ik niet in staat om creatief te zijn. Ideëen had ik genoeg, maar de energie ontbrak me totaal.

  Ik was vooral druk met ziekenhuis in en uit. Totale moeheid en opnames.

  Sinds vorig jaar november gaat het weer goed met me, na een nieuwe immunotherapie.

  Deze medicijnen slaan goed aan waarna ik weer terug ben in mijn energie en dus ook weer volop tijd kan besteden aan mijn creativiteit.

  Schilderen en werken met klei (en dit verwerken in mijn keramiekoven)

  zijn mijn favoriete bezigheden.

  Hier kan ik alles wat ik niet makkelijk verwoord in kwijt Ik ben dankbaar en pluk de dag. Daarom ben ik ook weer gestart met het organiseren van exposities. De eerste staat gepland voor het weekend van 5 en 6 oktober 2019. Kunst met een grote T in het centrum van Nuenen. Het belooft weer een heel mooi en gezellig cultuurevenement te worden.

  Het is gratis toegankelijk, ik hoop jullie daar te zien.

  Liefs Ellen

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 68 keer bekeken

 • Verbinding

  2 oktober 2017

  Hallo beste lezer,

  Fijn je te verwelkomen na een lange intensieve periode. Ik wil vertellen over het fijne expositieweekend van vorige week. Kunst met een grote T in Nuenen, waar ik woon. Dit evenement is op zaterdag en zondagmiddag geopend van 12.30 tot 17.30 en was voorheen om de 2 jaar, vanaf dit jaar2017 zal het om de 3 jaar plaatsvinden. Dit jaar heeft de Rotary van Nuenen het overgenomen van vrijwilligers uit Nuenen en hrt was een groot succes!

  60 beeldendd talentvolle amateurkunstenaars exposeren verspreid over Nuenen hun werk. In mooie huizen die beschikbaar worden gesteld door de gulle bewoners van dat pand. Het is een groot vrolijk cultuur weekend waar ik al met veel plezier voor de vierde keer aan deelneem.

  ook dit jaar was het weer een verbinding van mensen, nieuwe contacten leggen, een herkenning van passie delen, complimenten geven en krijgen.

  ik heb zelfs een werkje verkocht aan een mede-exposant! Hoe leuk is dat! Vooral het warme contact dat ontstaat en dat je niet meer los laat. Ik wens jullie alle ook fijne en bijzondere exposeer ervaringen toe. Lieve groet Ellen

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 192 keer bekeken

 • 16 december 2015

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 233 keer bekeken

 • nieuwe expositie!

  28 juli 2015

  Ben druk bezig met het voorbereiden van mijn solo-expositie in Het Klooster Nuenen. Deze vindt plaats op 2 september tot 3 oktober 2015.

  De openingstijden van Theater Het Klooster zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 21.00 uur. Jullie zijn van harte welkom!

  Ik toon daar mijn kleuriijke expressieve schilderijen van de periode tussen 2013-2015.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 220 keer bekeken

 • gastschilder Kasteeltuinen Arcen

  7 juni 2015

  Ben me aan het voorbereiden als gastschilder op de expositie voor het evenement Kunst Natuurlijk in de Kasteeltuinen Arcen op 18 en 19 juli 2015.

  Dit grote kunstevenement met een diversiteit aan werken van bekende kunstenaars is te bezichtigen in het kasteel, van 11 juli t/m 30 september 2015

  Daarnaast is dit het derde jaar dat onder bezielende leiding van Lied de Haas een kunstweekend wordt gerealiseerd voor gastschilders die plaats nemen in de schitterende kasteeltuinen daar omheen gelegen.

  Verschillende disciplines tonen al werkende hun vaardigheden, waarbij de bezoeker over de schouder van de kunstenaar/amateur/hobbyist mee kan kijken.

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 226 keer bekeken

 • nieuwe ontwikkelingen

  18 maart 2015

  De essentie van communicatie is creativiteit.

  Sinds januari 2015 heb ben ik aangemeld voor een studie creatieve therapie. Deze studie sluit goed aan bij mijn vakdiploma van sociaal cultureel werk en vooral het creatieve gedeelte spreekt me erg aan. De combinatie om mensen te begeleiden bij bepaalde processen in het leven via creatief bezig zijn, spreekt me erg aan. Ik weet als geen ander wat het schilderen voor me doet tijdens mijn verwerking in mijn ziek zijn.

  Schilderen is voor mij als een medicijn, zeg ik altijd. Het is heerlijk om je creatief te ontladen, te creeren, met kleuren, potloden of verf, het maakt niet uit.

  Het allerleukste is dat een schilderij van mij is geplaast op de voorpagina van de nieuwe folder van de stichting kanker en talent, waar ik vrijwillig actief voor ben. Het resultaat is te zien onder de rubriek; Publicaties op mijn site.

  Het is roze, het kan haast niet missen.

  Groet Ellen

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 212 keer bekeken

 • kanker en kunst

  8 oktober 2014

   Ik denk graag in mogelijkheden.

  Omdat het "druk" is in mijn hoofd, ben ik begonnen met een serie werken in gelaagd wit.

  Teveel prikkels om kleurrijk te schilderen, zoals men van mij gewend is. Nu zoek ik (tijdelijk?) de rust op. White Silence is de titel van deze serie. Hiermee exposeer ik voor het eerst in het weekend van 11 en 12 oktober 2014. in Nuenen.

  Ik heb niet stilgezeten. Er is een interview van mij geplaatst in het blad Hematon, het lag gisteren op mijn deurmat. Het is een maandblad voor mensen met kanker en is er deze maand een afbeelding van een kleurrijk schilderij van mij geplaatst in het Cultureel Literair tijdschrift Schoon Schip. Het thema is deze maand "Jeugd. Mij is gevraagd of ze mijn schilderij met de titel "koester het kind in jezelf" te mogen plaatsten. Natuurlijk! Een eer zelfs, het is de tweede keer dat er een schilderij van mij in dit Cultureel blad is geplaatst.Onder de rubriek "Wassilys Frisbee"vernoemd naar Wassily Kandinsky.U kunt beide bladen digitaal inkijken.

  met vriendelijke kunstgroet, Ellen Berens

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 205 keer bekeken

 • expositie Kunst met 'n grote T

  8 oktober 2014

  In het weekend van 11 en 12 oktober 2014 neem ik deel aan de expositie Kunst met 'n grote T.

  Door het dorp Nuenen staan een 60tal exposanten verspreid in  markante huizen. De bewoners hebben in dit weekend hun woning beschikbaar gesteld voor de amateur kunstenaar.

  Ik exposeer met mijn nieuwe serie White Silence op de Berg 62, bij de fam. vd Putten Houthandel B.V.

  Op zaterdag 11-10-2014  en zondag 12-10 is de expositie geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur.

  U bent van harte welkom!

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 217 keer bekeken

 • niet sociaal correct

  4 augustus 2014

  Hallo , beste volgers van mijn Exto kunstsite.

  Het is alweer maaanden geleden dat ik iets op dit blog heb gepost. Het komt doordat ik nu al 4 maanden midden in een heftige chemobehandeling zit, dat ik meer gericht ben op mezelf dan op Social Media.

  Pas nu kom ik weer in beetje in een conditie waarbij ik mijn blik en vaardigheden weer meer naar buiten richt. Zelfs mijn passie schilderen heb ik lang niet kunnen uitoefenen.

  Het eerste schilderij is, het is er een in het wit geschilderd, zonder de kleuren die men gewend is van mij.

  Omdat het zo druk is in mijn hoofd waaraan ik aan geopereerd ben, zocht ik de stilte op in mijn werk. Wit is nooit zonder kleur voor mij, het is in wittinten.

  Ik noem deze nieuwe "serie, 'Silent White'

  Ik zal proberen nu het werk te plaatsen, beetje moeilijk nog, veel vaardigheden verleerd, alles komt wel weer terug. Zelfs inlogcodes moet ik vernieuwen, dus ik vraag wel een beetje geduld van jullie.-;)

  Het andere leuke nieuws dat voor de 2e maal een schilderij van mijn hand wordt opgenomen in het Literair Cultureel tijdschrift 'Schoon Schip'

  In de rubriek 'Wassilys frisbee', Thema jeugd.

  Titel van het schilderij is 'koester het kind in jezelf". Het zal geplaatst worden in september.

  Groet van Ellen Berens

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 223 keer bekeken

 • Meer blogs >>